Boule 2018-05-16T22:51:29+02:00

BOULE

Boule eller pétanque som är en variant av flera olika boulespel är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad ”lille”. Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. I Frankrike och de flesta andra länder benämns spelet pétanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. Att spela boule utomhus i den Bohuslänska naturen nära havet är något alldeles fantastiskt trevligt. Det passar gammal som ung, nybörjare som proffs och är en perfekt lite relaxad aktivitet för både familj, vänner och kollegor.

PRIS & BOKNING

Att spela boule på Bokenäset är simpelt! Helt kostnadsfritt och ingen förbokning krävs. Samla dina vänner och låt andras vänner också vara med. Syftet med boule är gemenskap – alla är välkomna och alla kan lära! Kanske ni lär känna varann och hittar helt nya gemenskaper och gemensamma intressen utöver just boule. Glöm heller inte bort att ni kan köpa med er picknickmat och andra former av take-away för att bibehålla bästa möjliga blodsockernivå – rekommenderas varmt för dåliga förlorare. I Fröken Esters Skafferi finner du boule-kit till utlåning mot pant.
Let the gemenskap begin! 

SPELREGLER

Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter (gäller vuxna spelare). Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.